Iedere maandag rond 12.23 uur bespreekt Roelof Meijer actuele thema’s op het gebied van personal finance op BNR Nieuwsradio – www.bnr.nl

Een greep uit de reeds uitgezonden columns:

Maandag 29 juni 2015 – Pensioen. Wat gaat er gebeuren met ons pensioen? Wordt het systeem aangepast nar leeftijdsafhankelijk? En hoe zit het met zzp’ers en andere IB-ondernemers?  Verplichtstelling is geen optie. Een fiscaal stimuleringsbeleid wel. Box-3 kan hier een rol bij spelen.

Maandag 22 juni – Beleggen. In de pers de opmerking dat obligaties risicovoller zouden zijn dan aandelen. Althans volgens een onderzoek onder particuliere beleggers. Roelof Meijer legt uit waarom dit niet zo is.

Maandag 15 juni 2015 – Belastingen. De belastinghervorming is aanstaande. de regering buigt zich er over in de week van 15 juni. Hoe zullen inkomstenbelasting en omzetbelasting zich bijvoorbeeld gaan verhouden?  En wat zal er gebeuren met de box-3 heffing?

Maandag 8 juni 2015 – Erfrecht. Op 17 augustus treedt de Europese Erfrechtverordening in werking. Wat betekent dit voor de Nederlander die in het buitenland komt te overlijden of voor de buitenlander die in Nederland overlijdt?

Maandag 1 juni 2015 – Maximale hypotheek. Het nieuwe adviesorgaan van de regering, het Financieel Stabiliteitscomité, bepleit een lagere maximale hypotheekhoogte voor consumenten. In 2015 is de maximale hypotheek 103% van de koopsom, enkele correcties daargelaten; dit plafond daalt tot 100% in 2018. Wat moet er daarna gebeuren?  Volgens het comité moet het plafond naar 90%. Wat vindt Roelof Meijer? ‘Gezien de economische situatie waarin we ons in Nederland bevinden (werkgelegenheid, huizenmarkt voor koop- en huurwoningen) alsmede het huidige fiscale beleid (aftrekbaarheid in box 1 voor nieuwe hypotheken als er volledig wordt afgelost) plus de mogelijke werking van inflatie over lange termijn (hypotheken lopen doorgaans 20-30 jaar), is een aanpassing van het hypotheekplafond minder wenselijk.’

Maandag 11 mei 2015 – Roelof Meijer op vakantie. Henriëtte kramer van de Stichting registerexecuteur belicht de ins and outs van levenstestamenten.

Maandag 4 mei 2015 – Pensioen in eigen beheer, heeft dat zijn langste tijd gehad?  Pensioen in eigen beheer is geliefd bij veel ondernemers met een BV. Geld behoeft niet te worden afgestort en blijft bij de eigen onderneming. Wat is staatssecretaris Wiebes van plan?

Maandag 20 april 2015Hoe zit het met de behandeling van box 3?  Naar aanleiding van berichten in de media besprak Roelof Meijer de mogelijke structuurwijziging van Box 3.  Welke variant gaat het worden?  Een hogere belasting voor belastbare vermogens boven € 500.000, een variant gebaseerd op een gemiddelde rente van de afgelopen jaren, terugkeer naar het systeem van echte inkomsten en verliezen bij beleggingen of een naar vermogenscategorie gedifferentieerd model.

Column terugluisteren?  Kan via de site van BNR Nieuwsradio: www.bnr.nl